 |
Nizozemsko |
 |
 |
Informace |
 |
 Ať plánujete v Nizozemsku dovolenou, nebo pojedete jenom na skok, určitě si nenechte ujít místní gurmánské speciality. Na jejich kuchyni není vlastně nic výjimečného. Základní surovinou je maso, brambory a zelenina.Ovšem narazíte také na zvláštní kombinace všeho možného. Například pod názvem Hollandse nieuwe se skrývá syrový sleď s nasekanou cibulkou a zlehka nasolený. Perfektní dobrotou je sleď v housce neboli Broodje haring. Výborná chuť za rozumnou cenu mohl by znít reklamní slogan na toto rychlé a levné jídlo. Sleď je velice populární na všechny možné způsoby, pokud je totiž naložený, kosti v něm změknou a v klidu je rozkoušete. Nemusíte se bát, že vám nedopatřením kůstka uvízne v krku.
Jinak si Nizozemci zakládají na polévkách mnoha chutí a vůní. Vyzkoušet můžete například holandskou rajčatovou polévku, nebo zvěřinovou polévku. Dalším klasicky nizozemským jídlem je Boerenkool Stamppot, kadeřavá kapusta vmixovaná do rozmačkaných brambor. Mlsné jazýčky mohou ochutnat tzv. Poffertjes – pohankové lívanečky nebo oplatky lepené sirupem, které jsou k dostání na ulici.
V mnoha restauracích se mezi specialitami podniku objevují třeba palačinky s rozmanitými náplněmi. Nizozemské nápoje
Jenever je holandský gin. Název nese po ovoci, jehož latinský název zní „juniperus“. Stal se populárním produktem i jako léčivo. V současnosti má Nizozemsko asi přes 200 destilérek. Bols a Heineken jsou dvě největší společnosti produkující jenever v Nizozemsku. Každá společnost má svůj vlastní patentovaný recept, používaný po generace.
Existují dva základní druhy jeneveru: jonge –mladý a oude – starý. Rozdíl mezi nimi není v jejich stáří, ale v chuti a barvě. Starý – old jenever je světle žlutý a má silnou chuť, zatímco mladý – young jenever je bezbarvý a má spíše neutrální chuť. Ochutnat tento nápoj a přivonět si k němu můžete v Dutch Distillery Museum- De Gekroonde Brandersketel v Schiedamu. Je zde předváděn celý proces výroby lahodného moky, tak jak probíhal v 17. a 18. století, když byla distilérka založena.
Pivo je každodenním nápojem v Nizozemsku. Chmel byl dovezen do Nizozemí v roce 800. Ve středověku mělo každé nizozemské město svůj pivovar. Amsterdam se stal hlavním pivovarským centrem v 15. století. V roce 1700 existovalo po celém Nizozemsku kolem 700 pivovarů. Díky objevu čaje a kávy a ostatních nápojů spotřeba piva klesla. V současnosti existuje v Nizozemsku pouze 25 pivovarů. Mezi nejznámější společnosti patří Heineken, Amstel, Grolsch, Brandt, Skol, Breda a Oranjeboom.
Heineken je známé po celém světě. V Amsterdamu můžete navštívit návštěvnické centrum Heineken Reception Centre, kam přichází ročně přes 100 000 návštěvníků, aby si prohlédli pivovar a systém výroby piva.
 |
Zajímavé odkazy |
 |
 |
Průvodci a mapy |
 |
Amsterdam...
 284 Kč | Amsterdam...
 152 Kč |
© 2004 Sopka.cz | Kopírování obsahu pouze se souhlasem Sopka.cz
|