Guadeloupe


Informace

Pokud se rozhodnete navštívit některou z klasických restaurací na ostrově, možná se vám bude hodit následující slovníček, ve kterém najdete nejčastější kreolské speciality:

ACCRAS ( AMARINADES) - horké koláčky s tresčím masem a zeleninou
BALAOU - malá dlouhá smažená rybka
BEBELE - jídlo vyrobené z drobů a zelených banánů
BLAFF - kořeněná omáčka, ve které se připravuje rybí maso
CABRI - kůzlečí maso s omáčkou colombo nebo uzené
CALALOU - bylinková polévka se slaninou
CHADRON - mořský ježek
CHATROU - chobotnice
COLOMBO - indiánská omáčka na maso s kořením (pepř, koriandr, zázvor atd.)
LAND CRAB ( CRABE DE TERRE) - křehké krabí maso připravené s kokosem a pepřem
DOMBRE - malé krokety z mouky
FEROCE - jídlo připravené z avokáda, tresky a pepře
LAMBI - škeble
MIGAN - jídlo z rozmačkaných banánů
OUASSOUS - velký rak
SOUSKAI - zelené ovoce macerované v limetkovém džusu, soli a pepři
TI-PUNCH - nejoblíbenější koktejl z rumu, cukrového sirupu, třtiny a limetky

Pokud si budete chtít kreolskou specialitu připravit sami, zde je recept na oblíbené
Porc-Colombo:

Vybrané maso nakrájejte na malé kousky, osolte, opepřete, natřete 5 rozmačkanými stroužky česneku, posypte chilli a mletým hřebíčkem a lehce podlijte octem. Nechte stát 30 minut.

Pažitku, cibuli a česnek nakrájejte na malém kousky a lehce opražte na trošce oleje. Přidejte koriandr, anýz a tymián. Přidejte maso a na kousky nakrájené mango. Až maso lehce zhnědne, opět přidejte trochu chilli.

Nakrájejte lilek, cukinu a oloupejte brambory. Vše přidejte k masu. Podlijte vodou a nechte pod pokličkou dusit asi 50 minut. Pět minut před podáváním přilijte trochou citronové šťávy.